CVIČEK PTP

CvičekCviček je preprosto vino za preprostega človeka, pa vendar edinstven v določenih značilnostih. Pridelati ga je mogoče samo na Dolenjskem, v deželici sončnega in cvetnega raja. Poznamo ga po iskrivem videzu, vonju in okusu. Je svetlo rdeče barve, sadnega vonja in nežno kislega okusa. Je izredno piten in osvežujoč. Mnogi prisegamo na njegovo lahkotnost in čarobnost, vsebuje namreč zelo nizko stopnjo alkohola (8,5-10%vol.), v človeku pa sprosti prijateljski in razposajen občutek. Cvičku pa pripisujejo tudi zdravilno moč, saj krepi imunski sistem, vzbuja tek, zaradi nizke kalorične vrednosti pa je primeren tudi za diabetike in preprečuje bolezni srca in ožilja. Zato je cviček kot nalašč za sodobnega človeka, ki živi v obdobju naglice in želje po zdravi prehrani. Cviček se odlično prileže domačim kulinaričnim dobrotam, saj v zmerni količini obogati obrok hrane. Naslednja edinstvena značilnost te avtohtone vrste vina je njegova sestava. Sestavljajo ga namreč tako rdeče kot bele sorte grozdja v določenem razmerju. Največ je žametne črnine (50-60%), ki daje cvičku osnovo in s tem poglavitno vinsko naravo, zatem je modra frankinja (15-20%), ki daje polnost, harmonijo in barvo, med belimi sortami pa prevladuje kraljevina, ki cvičku mehča kislost in mu povečuje pitnost. Od belih sort pa so v cvičku dobrodošli še laški rizling, rumeni plavec in še nekatere bele sorte v manjših količinah. Cviček je torej svojevrsten zaklad Slovencev, še bolj pa Dolenjcev. Saj ste že slišali pregovor: »Dokler kri po žilah teče, Dolenc se cvičku ne odreče!« Kako resnična je ta misel… Vprašajte katerega koli pristnega Dolenjca, katera je najlepša roža, in slišali boste znani odgovor: »Najlepša je ta vinska trta…«. V cvičku se torej zrcalijo značilnosti dolenjskega vinogradnika, ki z bistro glavo, pridnimi rokami in vnetim srcem vdihne v vino življenje.

MODRA FRANKINJA

Med razširjenimi dolenjskimi sortami vinske trte daje modra frankinja pridelek najvišje kakovosti. Iz nje pridobimo rdeče sortno vino, znano po temno rubinasti barvi, ki dolgo ohranja svoj mladosten videz. Odlikuje jo blagi vonj po jagodičevju in uravnotežena količina kisline in tanina, zato jo uvrščamo med srednje težka rdeča vina. Ima okrog 11 %vol alkohola, saden okus in svežino, ki se s primernim arhiviranjem zadrži tudi s staranjem.

DOLENJSKO BELO

Dolenjsko belo vino je zvrst vina dolenjskega vinorodnega okoliša. Je prijetnega okusa in svežega sadnega vonja. Vino je suho, z umirjenimi kislinami ter nižjo stopnjo alkohola. Sestavljajo ga sorte laški rizling, kraljevina, rumeni plavec, beli pinot, chardonnay in starejše avtohtone sorte. Posamezne sorte ne izstopajo, zato je vino harmonično in polno, je vino, ki vabi in je primerno za različne priložnosti.